Activiteiten

 Activiteiten, even veelzijdig als de fruitsoorten

 

De varianten op het fruit dat in Haspengouw geteeld wordt, zijn schier eindeloos. Net als de activiteiten van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie.

 

Jaarlijks worden, tijdens een feestelijk Kapittelbanket, verdienstelijke personen geïntroniseerd in de Keizerlijke Commanderie, mensen die van ver of dichtbij de doelstellingen van de Keizerlijke Commanderie onderschrijven.

Om de twee jaar organiseert de Keizerlijke Commanderie een zoektocht naar een fruitdichter. Vorig jaar werd Jolien Bruyninckx in deze functie aangesteld.

De eerste appelen en peren van het nieuwe seizoen zijn steevast bestemd voor de koning. Om de vijf jaar neemt de vorst deze primeurvruchten zelf in ontvangst op het koninklijk paleis in Brussel.

 De Keizerlijke Commanderie organiseert ook tal van culinaire wedstrijden met het fruit als hoofdrolspeler:

  • De fruittob is een manier om fruit te bewaren door middel van alcohol al moeten we zeggen dat de uiteindelijke drank het hoofddoel is.
  • De wedstrijd voor oude fruitbereidingen laat de Keizerlijke Commanderie toe oude recepten vanonder het stof te halen en de meest originele te bekronen.
  • De zoektocht naar de beste fruitsoep wil ook weer een oud gebruik tot leven wekken, alhoewel we hier de term “fruitsoep” ruimer moeten interpreteren.
  • Fruitsap is appelsap moet de plaatselijke horeca en overheid ertoe doen bewegen om het streekeigen appelsap meer te promoten en te serveren tijdens ontvangsten.

Tenslotte onderhoudt de Keizerlijke Commanderie zeer vriendschappelijke contacten met de verschillende veilingen en coöperaties, met andere confrérieën en commanderieën die zich bekommeren om streekeigen producten.