Jan Withofs (Het Veilinghuis) laureaat van de eerste “Gouden Appel”

De Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers riep dit jaar een nieuw initiatief in het leven: de Gouden Appel. Tweemaal per jaar zal de Commanderie deze prijs uitreiken aan een instelling, bedrijf, organisatie, horecazaak of dienst die zich verdienstelijk maakt in de promotie van het gebruik van Haspengouws fruit.

De promotie van he Haspengouws fruit, het verbruik van inlandse producten, de consumptie en verwerking van fruit van hier en de conservering van lokaal erfgoed en folklore zoals de fruitreuzen, zijn de redenen van bestaan voor de Keizerlijke Commanderie.  Via allerlei initiatieven probeert de Commanderie, met beperkte middelen, deze doelstellingen te realiseren.

Een nieuw initiatief is de uitreiking van de Gouden Appel, een erkenning voor wie actief meewerkt voor het waar maken van deze idealen.

Bij de start van het 45ste kapittel werd de allereerste Gouden Appel uitgereikt aan Jan Withofs, de uitbater van Het Veilinghuis in Sint-Truiden. Jan is al de vierde generatie horeca uitbaters die ononderbroken op deze site een café, restaurant, feestzalen en brasserie uitgebaat hebben, in het centrum van de fruitteelt, namelijk een fruitveiling. Het is ook de plek waar fruittelers al meer dan 80 jaar verzamelen om over hun fruit praten, de toestand en de prijzen te bespreken en over teeltwijzen te discussiëren”, zegde maarschalk Ronald Ilsbroux bij de voor stelling van de eerste laureaat.

“Maar zo’n prijs krijg je niet voor het verleden”, voegde maarschalk Ilsbroux  er nog aan toe, “maar wel voor de toekomst”. Jan Withofs verwerkt fruit in zijn gerechten, waar hij maar kan. Een bewijs dat zoiets mogelijk is, proeven we vandaag waarbij elk gerecht, van soep tot dessert, een toets van Haspengouws fruit heeft.”

De prijs werd uitgereikt door burgemeester Ingrid Kempeneers van Sint-Truiden. De Keizerlijke Commanderie gaat nu op zoek naar een nieuwe laureaat om in september, tijdens de prijsuitreiking van de nationale wedstrijd voor de beste fruittob, de tweede Gouden Appel uit te reiken.