Lid van CEUCO

Sinds juni 2023 heeft De Keizerlijke Commanderie zich kandidaat-lid gesteld van de Europese Raad van Enogastronomische Confrérieën, kortweg CEUCO (Conseil Européen de Confréries Enogastronomiques). Onze kandidatuur werd overgemaakt aan de president van de CEUCO, de Spanjaard Carlos Martin Cosme, en meteen aanvaard.

Hierdoor is de Keizerlijke Commanderie de tweede Vlaamse broederschap/orde/commanderie/confrérie die zich bij de CEUCO heeft aangesloten.

De Europese Raad van Enogastronomische Confrérieën (CEUCO) werd op 29 mei 2005 in de Franse stad Bayonne opgericht door de Gastronomische Broederschappen van vier landen: Italië, Portugal, Spanje en Frankrijk, als resultaat van de conclusies van het 2de Congres van de Gastronomische Broederschappen van de Europese Regio's, gehouden in Valencia (Spanje), op 6 november 2004. De CEUCO is een Europese organisatie zonder winstoogmerk. Het doel van de vereniging is agrovoeding, wijnen en gastronomie te verdedigen en te promoten in landen van de Europese Unie, waar confrérieën of verenigingen met dezelfde doeleinden, de historische erfenis van de gewoonten van steden of regio’s in ere trachten houden. Ook wil de CEUCO die regio’s opwaarderen om alzo het verdwijnen van tradities rond de cultuur van wijnen en regionale producten te voorkomen, en zo mogelijk de globalisering ervan te vermijden.

Een Europees forum

De CEUCO brengt dus verschillende confrérieën uit Europa, en zelfs eentje uit Macau, bij elkaar. Ieder land krijgt binnen de organisatie een platform om typische gerechten en dranken een Europees podium te verschaffen. Het Congres van de CEUCO kan rekenen op een grote internationale belangstelling. Tijdens de bijeenkomst worden streekproducten voorgesteld en geproefd. Ook worden op elk congres de AURUM-prijzen uitgereikt voor topproducten en aan personen, organisaties en verenigingen die toonaangevend zijn op vlak van smaak of gastronomie.

Wat is ons doel bij de aansluiting bij de CEUCO?

Het is algemeen geweten dat promotie voor een product, of het nu over tandpasta of hoestdrank gaat, peperduur is. Voor deze dienst hebben we in Vlaanderen de Vlam die daarvoor de nodige fondsen bij mekaar zoekt. Als Commanderie hebben we die financiële middelen niet, maar wel het menselijk kapitaal om fruit en afgeleide producten te promoten buiten onze regio. Tot voor kort deden we dat actief in Limburg, maar sedert het begin van 2023 hebben we ons werkterrein verlegd naar andere regio’s in België. Daar zijn ook tientallen verenigingen druk doende om hun streekproducten aan de man te brengen, van wijn tot taart, van witloof tot bier, van fruit tot … fruit, want we zijn niet de enige promotoren van het fruit in ons land. Alles voor Haspengouw en het fruit Wat voor het binnenland al financieel niet mogelijk is, is dat zeker voor het buitenland. Daarom hebben we toenadering gezocht tot Europa, tot de CEUCO waar 129 verenigingen hun vrijetijd opofferen aan een of ander streekproduct: Spanje (31), Portugal (22), Italië (10), Hongarije (1), Griekenland (4), Franstalig België (16),), Macau (1), Frankrijk (41) en Vlaanderen (3). Indien de Europese Gemeenschap via samenwerking leidt tot een betere economie en handel, moet dat ook lukken op ons niveau. Wij zullen in elk geval op de plaatsen die we bezoeken ons lekker Haspengouws fruit in de kijker zetten en de mensen ervan te overtuigen dat enkel het beste uit Haspengouw komt. Het CEUCO-congres van 2023 vond plaats in Castellon (Spanje). Volgend jaar, in november 2024 trekt het bonte gezelschap naar de Atheense havenstad Piraeus.