Keizerlijke Commanderie brengt fruitsector rond de tafel

Op 21 maart vond voor de 39ste keer het jaarlijks Kapittelbanket van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie plaats.

Tijdens het plechtige Kapittel werden een aantal nieuwe leden opgenomen in de rangen van de Keizerlijke Commanderie. Het is al bijna vier decennia een goede gewoonte van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie om eenmaal per jaar de hele Haspengouwse fruitwereld en aanverwante sectoren rond de tafel te brengen tijdens het kapittelbanket.

Dit jaar tekenden 140 leden van de Keizerlijke Commanderie present voor het Kapittelbanket, voor een leuk feest, voor een ongedwongen ontmoeting en voor gesprekken over de veiling- en andere grenzen heen. De bevriende confréries uit Hasselt en Kortessem luisterden het Kapittelbanket op met hun aanwezigheid. De nieuwe leden van de Commanderie legden de eed van trouw af met de woorden “Voor Haspengouw en het Fruit” en werden vervolgens geridderd volgens het ritueel van de Keizerlijke Commanderie.

Werden opgenomen in de Keizerlijke Commanderie:

Vlaams Volksvertegenwoordiger en Sint-Truidens gemeenteraadslid Jelle Engelbosch voor de N-VA; Steve Provost, korpschef van de politiezone Sint-Truiden/Nieuwerkerken/Gingelom; Filip Fontaine, directeur van de veiling Belorta; Suzanne Jacobs, lid van de Orde van de Hasseltse Speculaas; Lieve Nackom, de nieuwe directeur van de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw in Sint-Truiden; Hilde Vanvinckenroye, de nieuwe redacteur van het vakblad Fruitteeltnieuws en communicatieverantwoordelijke van het Proefcentrum Fruit in Velm; Marc Benoit, lid van de Raad van Bestuur en het dagelijks bestuur van de Belgische Fruitveiling; Ingenieur Peter Dedrij, Business Development Manager voor DronePort in Brustem; Raf Spiritus, lid van de Raad van Bestuur bij Veiling Haspengouw.

Grootmeester-stichter, ere-senator Firmin Aerts van de Keizerlijke Commanderie zette in zijn slotwoord enkele mensen in de bloemetjes. Hij begon met Jacqueline Mathijs die gedurende jaren plichtgetrouw de redactie van Fruitteeltnieuws verzorgde en onlangs op pensioen ging. Tenslotte feliciteerde hij ook fruitteler en lid van de Keizerlijke Commanderie André Vanhellemont uit Meensel-Kiezegem. Nadat zijn bedrijf in 2012 de Diversiteitsprijs behaalde voor de manier waarop het medewerkers uit kansengroepen aanwerft, werd het Fruitbedrijf Vanhellemont onlangs nog de KMO-laureaat 2014-2015 voor de provincies Vlaams-Brabant en Brussel.