La Confrérie de la Délicieuse Oie du Gay Savoir en Bien Mangier de Visé

De naam van deze conférie is ook een hele brok, maar het is wel niet zo ver rijden: even Limburg uit en je bent er. Onze maarschalken gingen er de beroemde "gans van Visé" proberen.

Dit recept dateert uit de 16e eeuw, maar de "uitvinder" blijft onbekend. In de 18e eeuw ondernam het Nationale Regiment van Luik manoeuvres naar Visé. De officieren genoten van de beroemde gans, maar de manschappen kregen alleen salade. Daarom kregen de Luikse soldaten van het Ancien Régime de bijnaam ‘salade-eters’.
Het recept is niet eenvoudig en vereist nogal wat werk, maar het is een ouderwets recept dat ver verwijderd is van het huidige ‘fastfood’.
Bovendien lijkt gans een beetje op mosselen... er is een seizoen. Je hebt ganzen nodig die jonger zijn dan een jaar en die nog nooit eieren hebben gelegd, en in tegenstelling tot biefstuk en friet is de bereiding ervan lang en moeilijk. En genieten dezen onze maarschalken, niet alleen van de gans.